[O1] bierze olej, czy pora na zmianę na gestszy?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • WIZZ
    Classic
    • 2010
    • 7

Guguś obmachany w korku na Kasprzaka przed Prymasa.

Masz fory na tym skuterku

Pozdro :diabelski_usmiech
  • Petrol
    Classic
    • 2009
    • 9

Witam.
    Skoda Octavia 2001 rok 1.6 (102 KM) benzyna 1.6 + lpg sekwencja - przebieg 180 tyś km, w tym 50 tyś km na gazie.
    Silnik od 2 miesięcy zaczął brać olej - około 1L / 3 tyś km.
    Zalewany odkąd go mam 5w40 Mobil / Castrol.
    Generalnie zużycie jest tym większe im większe obciążenia silnika (jeśli jeźdże do 110 km/h to zużywa niewiele, ale jeśli przeciągnę go >130 km/h to już potrafi spalić sporo oleju).
    Mechanik twierdzi że to wpływ gazu i że już pewnie są powypalane gniazda zaworowe i nieszczelne pierścienie + auto na zimnym silniku bardzo nierówno pracuje (mechanik twierdzi że pewnie nie ma kompresji na zimnym i że silnik powoli domaga się remontu).
    Poradźcie czy warto zmienić olej na gęstszy, czy faktycznie szykować się do remontu silnika.
    Ewentualnie poradźcie jakiś logiczny warsztat w okolicach Sosnowca (Dąbrowa, Katowice) kto może pomóc w diagnostyce.

Pozdrawiam

Komentarz

• tom007
      Rider
      • 2011
      • 536
      • Octavia III (5E3)
      • BZB 1.8 TSI 160 KM
      • CJSA 1.8 TSI 180 KM

W pierwszej kolejności zrób pomiar kompresji na cylindrach i próbę olejową. W ten sposób dowiesz się którędy zaciąga olej - pierścienie czy uszczelniacze. Może walnięty jest tylko jakiś uszczelniacz, z tego co wiem to wymieniają je bez zdejmowania głowicy.
      Domyślam się, że żadnych wycieków na zewnątrz nie masz?

Według mnie zmiana oleju nie zmieni zbyt wiele, co najwyżej dolewki będą tańsze, ale zawsze możesz próbować, a nie od razu rozbierać silnik.
      Octavia Tour Ice+ 1.6Mpi
      Octavia 2 Elegance 1.8TSI

Komentarz

• kabanos
        RS
        • 2011
        • 4544
        • Octavia I combi (1U5)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Przejdź na mineralny olej, jest trochę gęstszy, ale jak kolega wyżej pisze, przy obciążeniu silnika nic to nie zmieni.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

Pracuję...